Τάφρος

23 Απριλίου 2009

Τσερνομπιλ 23 χρόνια μετά 26/04/1986

Ήταν ξημερωματα 26ης Απριλίου όταν μια δοκιμή των συστημάτων ασφαλείας οδήγησησε στο μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα.Μετά από διαδοχικές εκρήξεις στον αντιδραστήρα 4 καταστράφηκε το ατσαλινο περιβλυμα του ,με αποτελεσμα να διασκορπιστούν ραδιενεργά υλικά.Η σοβιετική κυβέρνηση αποπειράθηκε να συγκαλύψει το γεγονός,όμως ασυνηθιστες μετρήσεις σουηδικών σταθμών παρατήρησης οδήγησαν τη διεθνή κοινότητα στο να ζητήσει εξηγήσεις.Οι ακριβείς λόγοι που οδήγησαν στο ατυχημα παραμένουν άγνωστοι.Φαίνεται πώς επρόκειτο για έναν συνδυασμό ανεπαρκών συστημάτων ασφαλείας και λανθασμένων χειρισμών του προσωπικού.Το Τσερνομπιλ εκλεισε οριστικά στις 15 Δεκεμβριου του 2000,ύστερα από διεθνείς πιεσεις που δεχθηκε η Ουκρανία,ο κίνδυνος όμως δεν έχει αποσοβηθεί πλήρως και οι αρνητικές συνέπειές της παραμένουν ορατές στις σοβαρότερα πληγείσες περιοχές της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και της Ρωσίας.


Περίπου 4.000 άνθρωποι από τους συνολικά 600.000 που εκτέθηκαν περισσότερο στη ραδιενέργεια, εκτιμάται ότι έχουν χάσει ή θα χάσουν μελλοντικά τη ζωή τους ως συνέπεια του πυρηνικού ατυχήματος του Τσερνομπίλ. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι περίπου 50 εργάτες και μέλη των σωστικών συνεργείων που έσπευσαν στον τόπο του ατυχήματος και πέθαναν μετέπειτα και τα εννέα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους από καρκίνο του θυρεοειδούς πολύ σύντομα μετά την έκλυση της ραδιενέργειας.
Φυσικά η ραδιενεργός ρύπανση εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη.Το μεγεθος της καταστροφης φαινεται στον χάρτη http://www.unscear.org/docs/JfigXI.pdf

Στα τέλη του 2005 λειτουργούσαν ανά τον πλανήτη 443 πυρηνικοί σταθμοί, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να φιλοξενούν στο έδαφός τους τους περισσότερους (104). Ακολουθούν η Γαλλία με 59, η Ιαπωνία με 56, η Ρωσία με 31, η Βρετανία με 23, η Κορέα με 20, ο Καναδάς με 18, η Γερμανία με 17, η Ινδία και η Ουκρανία με 15 έκαστη, η Σουηδία με 10. Από εννέα έχουν η Κίνα και η Ισπανία, επτά το Βέλγιο, από έξι η Τσεχία και η Σλοβακία, πέντε η Ελβετία, από τέσσερις η Βουλγαρία, η Φινλανδία και η Ουγγαρία, από δύο η Αργεντινή, η Βραζιλία, το Μεξικό, το Πακιστάν και η Νότιος Αφρική και από έναν η Αρμενία, η Λιθουανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία. Άλλοι περίπου 30 πυρηνικοί σταθμοί βρίσκονται υπό κατασκευή σε διάφορες χώρες, ενώ και η Τουρκία προτίθεται να προχωρήσει στην κατασκευή ανάλογης μονάδας στη Σινώπη.

Για ακόμη μια φορά αναλογιζόμενοι το παρελθόν και τις πιθανότητες ατυχηματος θα πρέπει όλοι να πούμε

ΠΥΠΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ,ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]



<< Αρχική σελίδα