Τάφρος

23 Απριλίου 2009

Πανελλαδική ποδηλατοπορεία

Εικοσι πολεις μέχρι στιγμής πρόκειται α συμμετάσχουν στην δεύτερη πανελλήνια ποδηλατοπορεία.Η ποδηλατοπορεία θα γίνει στις 10 Μαϊου και ώρα 12.00.

Χανιά Πλατεία Δημοτικής Αγοράς
Αθήνα Πεδίο του Αρεως
Καρδίτσα Πλατεία ΠλαστήραΗράκλειο Λιοντάρια
Νέα Μάκρη Λιμανάκι
Τρίκαλα Κεντρική Πλατεία/Πολυτεχνείου
Πάτρα Πλατεία Ολγας
Κέρκυρα Πλατεία Γεωργάκη
Φλώρινα Κανόνια
Ρέθυμνο Δημοτικός Κήπος
Δράμα Πλατεία Ελευθερίας
Βέροια Πλατεία Δημαρχείου
Γιάννενα Πλατεία Πάργης
Θεσσαλονίκη πλατεία Αριστοτέλους
Κόρινθος Πλατεία Περιβολάκια
Κομοτηνή Κεντρική Πλατεία
Μυτιλήνη
Καμμένα Βούρλα
Σπάρτη
Χαλκίδα

Διαβασεις πεζών?

Περπατώντας ή οδηγωντας το ποδήλατο ή τ' αυτοκίνητο μου περνώ απο σημεία με "διαβάσεις πεζών".Το γιατι εβαλα τη φραση σε εισαγωγικά είναι εύκολο να το κατανοησει κανείς.
Όταν περπατώ ελάχιστες φορές οι οδηγοί σταματούν για να διασχισω το δρόμο από διάβαση.Ακόμη και στα φαναρια σταματούν πάνω σ αυτές ,χωρίς φυσικά να αφήνουν χώρο για τους πεζούς να περάσουν.Επειδή καμια φορά με πιανουν τα νεύρα μου,κάνω πως δε βλέπω και περνώ το δρόμο.Αποτέλεσμα?Κορναρίσματα και βρισιές

Όταν οδηγώ το αυτοκίνητο σταματώ σχεδόν σε όλες τις διαβασεις,εκτός από περιπτώσεις που το να σταματησω μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον πεζό πχ. λεωφόρος Βεϊκου.Το αποτέλεσμα?Κορναρίσματα και βρισιές(από τα πίσω αυτοκίνητα)Βέβαια,οι πεζοί συχνά κοιτούν περίεργα όταν ένας οδηγός τους παραχωρει την (αυτονόητη) προτεραιότητα.Πολλές φορές διασχίζουν διστακτικά το δρόμο,άλλες φορές δεν τον διασχίζουν καθόλου.
Έχω την εντύπωση ότι δεν ξέρουμε,δεν θέλουμε ή δεν έχουμε μάθει να διεκδικούμε τα αυτονόητα. Όταν έχουμε πράσινο και αφήνουμε τα αυτοκίνητα που περνούν με πορτοκαλί και στο τέλος περνάμε με κοκκινο τρέχωντας και ρισκάροντας ,αφού την ίδια στιγμή ήδη έχουν ξεκινησει με σπινιες τ' αυτοκίνητα από την άλλη κατεύθυνση.

Τελικά,και στις δυο περιπτώσεις το αποτελεσμα είναι το ίδιο(κορναρίσματα και βρισιές) και φαίνεται η έλλειψη παιδείας (πέραν της ελλειψης υποδομων).Αναρωτιέμαι ,όλοι αυτοί που δεν σέβονται τους πεζούς,που δεν τους παραχωρούν την απαιτούμενη προτεραιότητα,που δεν τους δίνουν την πρέπουσα προσοχή,δεν έχουν ποτέ κινηθεί χωρίς το αυτοκίνητο τους?

Τσερνομπιλ 23 χρόνια μετά 26/04/1986

Ήταν ξημερωματα 26ης Απριλίου όταν μια δοκιμή των συστημάτων ασφαλείας οδήγησησε στο μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα.Μετά από διαδοχικές εκρήξεις στον αντιδραστήρα 4 καταστράφηκε το ατσαλινο περιβλυμα του ,με αποτελεσμα να διασκορπιστούν ραδιενεργά υλικά.Η σοβιετική κυβέρνηση αποπειράθηκε να συγκαλύψει το γεγονός,όμως ασυνηθιστες μετρήσεις σουηδικών σταθμών παρατήρησης οδήγησαν τη διεθνή κοινότητα στο να ζητήσει εξηγήσεις.Οι ακριβείς λόγοι που οδήγησαν στο ατυχημα παραμένουν άγνωστοι.Φαίνεται πώς επρόκειτο για έναν συνδυασμό ανεπαρκών συστημάτων ασφαλείας και λανθασμένων χειρισμών του προσωπικού.Το Τσερνομπιλ εκλεισε οριστικά στις 15 Δεκεμβριου του 2000,ύστερα από διεθνείς πιεσεις που δεχθηκε η Ουκρανία,ο κίνδυνος όμως δεν έχει αποσοβηθεί πλήρως και οι αρνητικές συνέπειές της παραμένουν ορατές στις σοβαρότερα πληγείσες περιοχές της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και της Ρωσίας.


Περίπου 4.000 άνθρωποι από τους συνολικά 600.000 που εκτέθηκαν περισσότερο στη ραδιενέργεια, εκτιμάται ότι έχουν χάσει ή θα χάσουν μελλοντικά τη ζωή τους ως συνέπεια του πυρηνικού ατυχήματος του Τσερνομπίλ. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι περίπου 50 εργάτες και μέλη των σωστικών συνεργείων που έσπευσαν στον τόπο του ατυχήματος και πέθαναν μετέπειτα και τα εννέα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους από καρκίνο του θυρεοειδούς πολύ σύντομα μετά την έκλυση της ραδιενέργειας.
Φυσικά η ραδιενεργός ρύπανση εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη.Το μεγεθος της καταστροφης φαινεται στον χάρτη http://www.unscear.org/docs/JfigXI.pdf

Στα τέλη του 2005 λειτουργούσαν ανά τον πλανήτη 443 πυρηνικοί σταθμοί, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να φιλοξενούν στο έδαφός τους τους περισσότερους (104). Ακολουθούν η Γαλλία με 59, η Ιαπωνία με 56, η Ρωσία με 31, η Βρετανία με 23, η Κορέα με 20, ο Καναδάς με 18, η Γερμανία με 17, η Ινδία και η Ουκρανία με 15 έκαστη, η Σουηδία με 10. Από εννέα έχουν η Κίνα και η Ισπανία, επτά το Βέλγιο, από έξι η Τσεχία και η Σλοβακία, πέντε η Ελβετία, από τέσσερις η Βουλγαρία, η Φινλανδία και η Ουγγαρία, από δύο η Αργεντινή, η Βραζιλία, το Μεξικό, το Πακιστάν και η Νότιος Αφρική και από έναν η Αρμενία, η Λιθουανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία. Άλλοι περίπου 30 πυρηνικοί σταθμοί βρίσκονται υπό κατασκευή σε διάφορες χώρες, ενώ και η Τουρκία προτίθεται να προχωρήσει στην κατασκευή ανάλογης μονάδας στη Σινώπη.

Για ακόμη μια φορά αναλογιζόμενοι το παρελθόν και τις πιθανότητες ατυχηματος θα πρέπει όλοι να πούμε

ΠΥΠΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ,ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ